Børns venskaber og fællesskaber

Venskaber og fællesskaber

Sociale relationer har afgørende betydning for vores sundhed og generelle trivsel – det samme gælder især for børn og unge. Men hvor sociale er helt små børn? Hvordan står det til med venskaber mellem etniske minoritetsbørn og etnisk danske børn? Hvor udbredt er ensomhed blandt børn og unge i Danmark? Og hvordan opretholder alvorligt syge børn venskaber – på afstand – når de er indlagt på hospitalet? Læs med, når vi i denne artikelserie sætter fokus på børns venskaber og fællesskaber.

Artikelserien er støttet af Velfærds- og Forskningsfonden for Pædagoger.

Torsdag, 01 oktober 2020

Venskaber er noget, som de fleste udvikler hele livet igennem. Men i hvor tidlig en alder begynder børn at udvikle betydningsfulde relationer til andre børn? Center for Børneliv har taget en snak med forsker Ditte A. Winter-Lindqvist, som er ansat som lektor i udviklingspsykologi ved Aarhus Universitet, for at blive klogere på, hvordan de mindste børn udvikler deres sociale samspil gennem samvær med jævnaldrende.

Torsdag, 01 oktober 2020

I foråret 2020 blev hverdagen for børn og unge forandret. Da skolerne lukkede ned som følge af COVID-19, måtte mange finde alternative måder at være sammen på – på afstand. For nogle børn og unge er det at måtte undvære vennerne i skolen ikke noget nyt. Når børn bliver kronisk syge og indlagt på hospitalet, kan det betyde, at barnet går glip af skoleaktiviteter og socialt samvær med vennerne. Men hvilke nye muligheder tilbyder teknologien? Og hvad kan lærere, sundhedspersonale og forældre gøre for at støtte op om indlagte børns sociale liv?

Torsdag, 01 oktober 2020

Den etniske mangfoldighed i vores samfund skaber mulighed for flere interaktioner og relationer mellem forskellige etniske grupper – og særligt mellem børn og unge i løbet af deres skolegang. Venskaber spiller en essentiel rolle for børn og unges udvikling, og særligt venskaber på tværs af etniciteter viser sig at være vigtige for børns oplevelse af fordomme, deres trivsel, og hvordan de engagerer sig i deres uddannelse. Alligevel tyder forskningen på, at både børn og unge har svært ved at danne nære venskaber på tværs af etniske baggrunde.

Torsdag, 01 oktober 2020

Ensomhed er en følelse, der kan ramme både børn og unge. For nogle børn og unge kan følelsen være langvarig og have konsekvenser for barnets fysiske og psykiske trivsel. Men hvordan står det til med udviklingen af ensomme børn og unge i dag? Hvordan hænger ensomhed sammen med fysisk sundhed? Og hvordan kan voksne bedre opspore ensomme børn og unge?

Denne artikelserie er støttet af Velfærds-og Forskningsfonden for Pædagoger

OM CENTER FOR BØRNELIV

KONTAKT

Børns Vilkår

Trekronergade 26
2500 Valby

Tilmeld dig vores nyhedsbrev