Mental mistrivsel - pårørende børn

Mental mistrivsel - pårørende børn

I kølvandet på de seneste års stigninger i antallet af mennesker med psykiske sygdomme, stiller vi i denne artikelserie skarpt på de ofte oversete børn, som er pårørende til forældre eller søskende med mentale udfordringer. Vi dykker ned i den nyeste forskning om nogle af de hyppigt forekomne psykiske udfordringer, og stiller desuden skarpt på spørgsmål som: hvordan oplever søskende til børn med psykiske sygdomme hverdagslivet? Hvordan påvirker det forældre-barn relationen, at mor eller far er indlagt i psykiatrien?Og hvordan kan fagpersoner støtte op om de pårørende børns trivsel og udvikling?

Artikelserien er støttet af Velfærds- og Forskningsfonden for Pædagoger.

Mandag, 31 august 2020

Når mor har en spiseforstyrrelse, kan det påvirke barnets mentale trivsel og fysiske udvikling. Men hvad siger forskningen om mors spiseadfærd under graviditeten? Og spiller det egentlig en rolle for småbørns mentale trivsel, om det er mor eller far, der har en spiseforstyrrelse? I denne artikel ser vi nærmere på den yngste gruppe af pårørende, da dét at være barn af en forælder med en spiseforstyrrelse kan have konsekvenser, allerede inden livet for alvor begynder. 

Mandag, 31 august 2020

Udfordringerne er mange og ofte svære i familier med et barn med en eller flere psykiske sygdomme. Forskning viser, at søskende til børn med psykisk sygdom, de såkaldte skyggebørn, ofte har et konfliktfyldt hverdagsliv, hvor de bliver udsat for både verbale og fysiske overfald. I denne artikel ser vi nærmere på de oversete børn, deres ofte uforudsigelige hverdag og de konsekvenser, der kan følger med, når ens bror eller søster har en psykisk sygdom.

Mandag, 31 august 2020

ADHD og autisme er nogle af de hyppigst forekommende udviklingsfortyrrelser blandt børn og unge i dag. Men hvad ved vi om, når små og større børn er pårørende til forældre med ADHD eller autisme? Hvordan påvirker det forælder-barn-relationen, hvis barnet selv har en diagnose? Og hvad skal fagprofessionelle være særligt opmærksomme på i mødet med disse familier?

Mandag, 31 august 2020

Hvis mødre eller fædre er diagnosticeret med svær psykisk sygdom kan det føre til, at børn selv udvikler psykisk sygdom eller får kognitive, emotionelle eller adfærdsmæssige problemer. Men hvilken betydning har det for børns hverdag, når mor eller far er indlagt i psykiatrien? Denne artikel fokuserer på de konsekvenser, det har for børn, når deres forældre har en indlæggelseskrævende psykisk sygdom.

Denne artikelserie er støttet af Velfærds-og Forskningsfonden for Pædagoger

OM CENTER FOR BØRNELIV

KONTAKT

Børns Vilkår

Trekronergade 26
2500 Valby

Tilmeld dig vores nyhedsbrev