Da den tværfaglige konference "Tidlig indsats - hvad virker?" onsdag d. 12. september løb af stablen i København, holdt Niels Christian Barkholt, tidligere næstformand i Dansk Socialrådgiverforening og folketingskandidat for SF, den indledende tale om, hvorfor det er vigtigt, at vi som samfund interesserer os mere for tidlig indsats. Du kan læse talen i sin fulde længde her.

Foto: Asger Hunov Foto: Asger Hunov

Tale af Niels Christian Barkholt
Konferencen "Tidlig indsats - hvad virker?" d. 12. september 2018.

"Jeg glemmer aldrig en gang, hvor jeg tog ud på et uanmeldt hjemmebesøg hos en mor og hendes søn. Jeg ringede på en dør i Brøndby Strand. Døren blev åbnet af en dreng på 7 år. Han stod i døren, og jeg kunne se i hans øjne, at den var helt gal. Men han ville ikke lukke mig ind. Jeg satte mig på hug og spurgte ham, om han var ok. Han sagde "ja ja". Efter en stund gik jeg igen.

Jeg vidste bare, at inde bag døren lå en mor og var døddrukken på sofaen. Vi talte sammen nogle dage efter og ja, hun havde været fuld. Vi blev enige om, at hun ikke kunne passe på drengen. Jeg fandt en plejefamilie til ham. I flere år havde vi vidst, at moderen havde et alkoholproblem.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad nu hvis vi meget før havde gået i en mere direkte dialog med moderen? Og faktisk havde lavet en klar undersøgelse af situationen. Måske kunne vi have anbragt drengen tidligere. Få år efter døde moderen af druk. Drengen mistede sin mor.

Refleksionen kommer så nu. Hvad kunne jeg have gjort anderledes? Hvad manglede evt. på uddannelsen? Hvilken struktur omkring mig i forvaltningen kunne have hjulpet? Hvad skulle der have været til før vi i daginstitutionen eller på skolen havde fanget det her tidligere? Jeg tænker på den dreng ofte. Det er noget, jeg bærer med mig. Jeg føler, at jeg svigtede - at systemet svigtede den lille dreng.

I får sikkert masser af tal præsenteret i dag, som kommer til at gøre dette vigtige tema ret abstrakt. Derfor er der også brug for de virkelige historier for at kunne lære af dem. I vil også blive præsenteret for en lang række metoder. Som ser verden gennem en bestemt linse – med et bestemt blik, der trækker noget med ind som værende vigtigt, men som samtidigt udgrænser så meget andet.

Jeg synes, det store spørgsmål er, hvordan gør vi tidlig indsats? Og til syvende og sidst, hvad er tidlig indsats? Nogen mener, at vi siger at vi laver tidlig indsats, men at vi reelt ikke gør det. Fordi vi som oftest først hører om problemerne, når børnene er store.

For et par dage siden spurgte jeg ud på LinkedIn, hvad man forstår ved tidlig indsats. Tilbagemeldingerne stritter i alle retninger. Afhængigt af om man er pædagog, lærer, psykolog eller socialrådgiver, så lægger man vægt på noget forskelligt. Udsigtspunkt og erfaring har stor betydning.

Én mener, at vi skal aktivere familiens netværk. Finde og satse på de betydningsfulde mennesker i barnets liv. At vi bruger kontakten til forældrene på at involvere så meget af netværket som muligt.

En anden mener, at gode sunde læringsmiljøer er det vigtigste. Det skaber robusthed hos børnene. En resiliens.

En tredje mener, at det vigtigste er kvaliteten af det tværfaglige samarbejde og den tidlige koordinering. Alt for ofte foregår den koordinering ret tilfældig ude på skolerne.

En fjerde betoner vigtigheden af relationer og en relationskompetence. Det forudsætter, at der er tid og rum til at danne relationer.

Og sådan kunne vi blive ved. 

Jeg har også mine personlige favoritter, som jeg med min programteori, dvs. hvordan faktorerne nu en gang hænger sammen for mig, har dannet mig gennem årene. Den ene er den model, de har i Sverige. Den er jeg fuldstændig faldet for, efter at have besøgt to svenske skoler. Der er blevet lovgivet om det, de kalder for ”elevhälse”. Det andet kardinalpunkt er i min optik lederne af dagtilbuddene ude hvor børnene færdes hver eneste dag.

De mange eksempler viser, at vi er nødt til at skabe et fælles udgangspunkt, en fælles vision og et fælles sprog og mindset, der går på tværs af professioner og positioner.

Og når jeg læser ned over programmet for i dag, så glæder jeg mig til at dykke ind i den logik, der bliver præsenteret om forskning, metoder og erfaringer fra forskellige arbejdspladser. Jeg håber, at det vil føre til et gearskifte i kommunerne. Det er der virkelig brug for, så håbet fremover kan være, at børn ikke skal gennemleve, hvad den lille dreng gjorde i Brøndby Strand.

Rigtig hjertelig velkommen!"

 

  • Faktaboks:

    Niels Christian Barkholt er tidligere næstformand i Dansk Socialrådgiverforening og nu folketingskandidat for SF.

    På konferencen "Tidlig indsats - hvad virker?" holdt Niels Christian den indledende tale, som du kan læse i sin fulde længde her.

    Konferencen var et samarbejde mellem Center for Børneliv, Københavns Professionshøjskole og forskningsprojektet CRUNCH.

Skriv en kommentar

Støt os:

Du skal vælge beløb!

Bliv Medlem - Og støt os

Klik her
Tilmeld dig vores nyhedsbrev