Aktuelt fra Center for Børneliv

Den 30. november inviterede Forum for Mænds Sundhed til en inspirationskonference med fokus på mænd som fædre. Dagens oplægsholdere præsenterede en række indsatser målrettet mænd. Center for Børneliv var med for at samle op på dagens spændende indslag. 

Sv AA

Mænds ensomhed går ud over sundheden 

Mænd går sjældnere til lægen og har højere dødelighed end kvinder. Det fortæller psykolog og formand for Selskab for Mænds Sundhed Svend Aage Madsen. Kvinder har generelt stærkere sociale netværk end mænd og flere kvinder foretrækker at leve alene, mens mænd ofte trives bedst i parforhold og ægteskab. Billedet er, at mænd, der er alene, har ringere sundhed. ”Engang var kvinderne økonomisk afhængige af deres mænd – i dag ser det ud til, at mænd er blevet emotionelt afhængige af kvinderne”, understreger Madsen. Mange nye indsatser målrettet mænd og fædre handler derfor om at støtte og styrke mænds netværk – især med andre mænd.

Se og del Forum for Mænds Sundheds film Gå til lægen, mand!, der vil blive vist på apoteker og i venteværelser for at gøre mænd opmærksomme på at opsøge lægen ved behov.   

 

 

mandec 

Skilsmisse og skam

Seniorrådgiver Jan Lindell fra Mandecentret fortalte, at dette center stiller midlertidige boliger og andre former for praktisk støtte til rådighed for mænd, der kommer ud i en krise i forbindelse med skilsmisse. Lindells pointe var, at mange mænd har brug for at få styr på tilværelsens praktiske aspekter – bolig, arbejde og økonomi – før de har overskud til at håndtere følelsesmæssige udfordringer. ”Skilsmisse er skamfuldt for mange mænd”, understreger Lindell, ”og mænd kan opleve at få oprejsning, når de får mulighed for at møde andre mænd i samme situation som dem selv”.

Læs mere om Mandecentret.

 

 

fars legestue 

Fars Legestue – ustruktureret struktur

Sundhedsplejerske på Nørrebro-Bispebjerg Hanne Duer var den næste på talerstolen – i selskab med pædagogerne Michael Vang Haagesen og Martin Asmussen. Hanne Duer med til at faciliterede Fars Legestue for første gang i Danmark tilbage i 1996. Historien var, at en far henvendte sig til sundhedsplejen, fordi hans kone var alvorligt syg og han søgte en netværk med andre mænd, hvor han også kunne være sammen med sit barn. I dag er Fars Legestue udbredt i sundhedsplejeregi i en række kommuner (link til Værktøjskassen). Essensen i Fars Legestue er et frirum til fædres leg med deres børn. Der er en sundhedsplejerske tilstede, som kan svare på spørgsmål, men ellers ingen styring. ”Netop dette fravær af styring harmonerer rigtig godt med mænds ønske om at bestemme selv”, fortæller Hanne Duer. På Nørrebro har sundhedsplejen tilknyttet to mandlige pædagoger (Michael og Martin), der fungerer som en slags værter for legestuen. De fædre, der kommer, kan spejle sig i de mandlige værter og Hanne Duer er rigtig tilfreds med samarbejdet. ”Der burde være mange flere legestuer rundt om i landet”, fastslår hun. ”De kommer for deres børns skyld, men når de først er her, så opdager de, hvor meget de får ud af at tale med andre fædre om stort og småt i tilværelsen som far. Faktisk kan man sige, at fædre kan få det samme ud af Fars Legestue som mødre kan få ud af mødregrupper – de har bare brug for en helt anden ramme for at de kan ske”, understreger hun.

Find Fars Legestue på Nørrebro på facebookSe en film om Fars Legestue her.

 

 

app

 APP til nye fædre

En ny app skal understøtte nye fædre og imødekomme deres vidensbehov. Freja Bange Nyboe fra Komitéen for Sundhedsoplysning deltog i konferencen for at vise, hvad denne app kan byde på. Via appen kan fædre finde svar på spørgsmål vedrørende graviditet og fødsel, modtage påmindelser om lægebesøg og finde konkret fysioterapeutisk vejledning til, hvordan de både kan træne egen krop og babys motorik, mens de tumler med baby. Af ekstra features byder appen på en kilometer-tæller, der registrerer hvor langt far triller med barnevognen. Appen er udformet af og pilottestet på fædre. Da den udkom, fik den en del kritik for et poppet sprogbrug, og det har komitéen taget til efterretning. Den respons fædre nu efterlader i Itunes viser, at flere sætter pris på appens indhold og anvendelighed i tilværelsen som ny far.

Læs om Far-appen her.

 

 

fars kokken

Fars Køkkenskole

Projektleder Mette Bøgebjerg Jørgensen rundede dagen af med en præsentation af indsatsen ”Fars Køkkenskole”. Her mødes fædre og børn i 2.-4. klasse i skolekøkkener og lærer at lave mad sammen. Dette initiativ udsprang af Men´s Health Week 2001 og blev første gang tilbudt i Vallensbæk Kommune, men nu findes tilbuddet over hele landet. Familier, der enten ikke har tid eller penge til at deltage, kan hente inspiration på Fars Køkkenskoles hjemmeside, hvor der findes en video-kogebog som børn og fædre kan bruge derhjemme. Selvom tilbuddet kun er målrettet fædre og børn, profiterer mødre tilsyneladende også af køkkenskolen: I en film fra en af landets køkkenskoler fortæller en far: ”Vi regerer her i køkkenet. Konen derhjemme er lykkelig”. På facebook kommenterer en mor, at det er skønt, at manden kommer hjem fra køkkenskole og opfodrer hende til at putte spidskål i salaten. Far Køkkenskole har taget initiativ til ”Fars store maddag”, der afholdes d. 13. juni 2017. Her kan kommuner, foreninger eller virksomheder henvende sig, hvis de ønsker at deltage i arrangementet – så vil ”Fars Køkkenskole” hjælpe med planlægningen.

Læs mere om Fars Køkkenskole her.

Læs eller genlæs Center for Børnelivs forskningsbaserede nyhedsbrev om Far i den moderne familie 

OM CENTER FOR BØRNELIV

KONTAKT

Børns Vilkår

Trekronergade 26
2500 Valby

Tilmeld dig vores nyhedsbrev